Leif Wikøren Nilsen

Svigermors drøm???

Takk for at eg fekk komma. Alltid kjekt å vera med dokke. Eg har no våre 9 år i Bjerkreim og eg begynne å kjenna fleire og fleire av dokke. Eg hette altså Leif, men det visste dokke. Eg ville likavel sei det, for eg har fått ein del andre navn opp jgennom. Då eg va liten blei eg kalla «Leifemann». Då eg begynnte å jobba, var eg Presten. Ellar soknepresten. Ellar Leif prest. I det sista har eg fått eit nytt navn. «Sjakkpresten» stod det i Dalane Tidende. Og det e rektig det at eg spele sjakk. Og eg var på stand for Bjerkreim sjakklubb onda heile Marken. Men eg sjølv skille mellom jobb og fritid. Sjakken og presten er to forskjellige ting. Og Jesus, han vil alltid væra kongen min. (Tok du 'an?)

Då skal eg lesa eit lite stykke frå MATTeus..

Matt 8, 14-15

14 Jesus kom hjem til Peter og så at svigermoren hans lå til sengs med feber. 15 Han rørte ved hånden hennes, og feberen slapp henne. Hun sto opp og stelte for ham.

Denna teksta er relativt kort, men innholdsrik. Eg vil stoppa opp ved eit par ting.

1 Fysst at Jesus kom hjem til Peter.

I dag e det eit slags overbygg der man mener at Peters hus var. Hvis det stemmer, vet vi nøyaktig kor Peter og Jesus og de andre i følget kom. Og omtrent hvor Peter si svigermor låg. Noen mener at dette huset fungerte som en base for Jesus og gjengen i den tiden Jesus forkynte og gjorde tegn, og det kan godt stemme. Det vil si at Jesus hadde vært innom her før og kom til å besøke huset igjen senere. Han var en kjenning, og han brydde seg.

Det høres kanskje banalt ut, men Jesus vil besøke meg og deg. Han har nok besøkt oss før. Og han vil besøke oss igjen. Men kva meines egentlig med det? Litt er litt på samme måte som da Jesus besøkte Peter. Han kjenner oss og bryr seg om hvordan vi har det. «Hei er du hjemme? Jeg var i nabolaget og tenke jeg kunne droppe innom på et lite besøk.» Nå for tiden er folk så travle. Det går nesten ikke an å besøke noen uten at man gjør en formell avtale. Det var ikke sånn før i tiden. Da kunne man ta en sjanse og bare møte opp. Og som regel kunne man komme inn på et lite besøk. Og Jesus, får han er på besøk, spør han gjerne: «Hvordan har du det?»

Og då e me raskt over på det neste:

2 I teksta stod det at Peters svigermor hadde feber

Vi aner ikkje nøyaktig hva som feilte Peter sin svigermor. Kanskje hadde hun Malaria? Eller kjanskje noe helt annet. Uansett - den gangen var feber farlig uansett. Man hadde ikke parasett eller antibiotika eller noen sånn legevitenskap som vi har i dag. Alvoret kommer liksom ikke tydlig nok fram til oss i dag, fordi vi stort sett lever et godt og trygt liv her i helse-norge. Men vi har moderne plager. Tungsinn og depresjon. Ensomhet og gjeld. Utestengelse og stress. Og jeg kjenner nok av mennesker (først og fremst eldre) som synes det er så forferdelig med all krig og nød og sult og sott, forurensning og tortur og terror og masakrer rundt om i verden - at de prøver å ta denne verdens synd og skyld på seg. Alle kan bry seg, ja. Alle kan gjøre litt. Men det er kun en som har den fulle løsningen, og det er Jesus.

I møte med alle disse store problemene, kan man lure på ikke om Gud og Jesus har nok å gjøre. Men da er det godt å lese denne teksten. Han har tid til å komme på besøk hjem til Peters svigermor. Og han finner ut hva som ligger henne på hjertet. Og så gjør han noe med det. Og på samme måte er det med deg og meg. Han kommer på besøk. Han lurer på hvordan det står til med nettopp deg. Og så vil han hjelpe.

Og da kommer vi til det siste

3 Har vi tid til Jesus?

Det kan høres litt voldsomt ut, men Jesus besøker deg og meg stadig vekk. Ikke som en ubuden gjest, men som en venn. Som vår skapar. Som vår opprettholdar. Og som vår frelsar.

I dag er det dessverre sånn at mange ikkje har tid til å være med denne gjesten vår, Jesus. Det er for travelt. For stress. For lite nyttig. Ja, mennesker spring fram og tilbake og stressar med smått og stort og gløymer vekk at det er mer til dette livet. Eg har likevel inntrykk av at eldre har mye bedre grep på dette enn unge mennesker. Og ein av måtene man kan ta seg tid til Jesus, er å be. Be med ham som med en venn. Ha en god samtale. Eller sette av litt tid til en andakt. Et bibelord. Og ta inn over seg hva dette betyr for livet jeg lever her og nå.

Noen mener at bønn ikke virker. En amerikansk studie forteller noe annet. Et stort antall sykehuspasienter ble spurt om bønn i forhold til deres opphold på sykehuset. Og resultatet gar overraskende resultater. Kanskje ikke så overtydende som f.eks jeg ville likt, men likevel. Undersøkelsen viste helt klart at bønn per definisjon har en positiv effekt. Og videre; bønner som «la din vilje skje» eller «jeg legger livet mitt i dine hender» hadde gjennomgående mer effekt enn bønner som konkret foreskrev hva Gud burde gjøre.

Avsluttning

Da Jesus kom inn til Peters svigermor SÅG han at hun var syk. Og han rørte ved henne. Og svigermora ble frisk.

Ein siste historie:

I 1992 blei eg kjærast med hu som nå e kåna mi. Eg skrev brev te henne den fysste tida. Ei gong tenkte eg at eg sko ver litt morsom og bakpå brevet skreiv eg:

Avsendaralternativer:

1. Onkel frå Amerika? Svar: Nei.
2. Svigermors drøm? Svar: Nei.
3. Han derre frå Hidra? Svar: Ja!!

Nå hører det med å sei at det var svigermor som henta posten den dagen brevet kom fram. Hu fekk seg ein god latter. Og heile familien der borte også. Og ja, eg fekk høyra det.. lenge..

Men samtidig e eg glad for at eg var ærlig. Eg e ikkje svigermors drøm... Ikkje beste gutten i klassen, og eg komme te kort i forhold til Jesus også. Men på samme måte som eg prøve å vær ein god svigersønn.. prøve eg også å væra ein god kristen. Så når Jesus komme på besøk, så tar eg tid til ham. Og eg tar meg tid til ham.

 

( Andre muligheter: 14 Peters hjem. Svigermor. Jesus så. Jesus og Peter. Å ha feber i den tiden. 15 Å bli berørt. Ei hand å holde i. Å bli frisk pga Jesus. ( 16 Kveld. Drive ånder ut. 17 Oppfyllelse. Profeti. Jesus tok på seg... plager og sjukdommer / ånder og feber. ) )

Bjerkreim sjakklubb

Hvem? Jeg?

En kort presentasjon av meg selv..

Lenker

En samling lenker jeg stadig er innom..