Leif Wikøren Nilsen

Bjerkreim sjakklubb

Bjerkreim sjakklubb

»å fremme interesse for sjakk og legge til rette for at sjakkspillere skal få utvikle seg i Bjerkreim og omegn»

Vipps 122521           Konto nr 3205 24 53320
Grasrotandel: Send SMS «Grasrotandelen 919219807» til 60000           Org.nr 919 219 807
nettside: Bjerkreim sjakklubb           Facebook: Bjerkreim sjakklubb


Vil du bli medlem?

50,- kr/år


Semesterplan

Følg oss på  Facebook og slå på varsler - for det KAN komme «plutselige sjakkvelder» og andre sjakk-arrangementer

Vi samles annenhver mandag kl 18-22 på kirkekontoret.
Vi sier også at etter kl 20 er det mest for voksne.

Vi spiller mye «mini-turneringer» og har ofte (men ikke alltid) sjokolade til premie.

Selvbetjening av kaffe/te/vann/kjeks (eller hva vi har tilgjengelig) til de som vil.


Tips

Sjakk er IKKE som et terningsspill der store deler av spillet avhenger av tilfeldigheter. Sjakk er utelukkende et ferdighetsspill. Ja, man kan ha mye gøy med sjakk kun med grunnleggende ferdigheter. Men så er det noen som tar dette litt lengre: kanskje man har et visst talent for sjakk eller man setter seg ned og lærer litt (eller mye) sjakkteori.

Du velger selv hvor langt du vil ta det, men for å stige oppover i sjakk, må man som i mange andre ting her i livet, trene!

I vår sjakklubb prøver vi å legge til rette de ambisjoner den enkelte måtte ha.. Ikke noe press.. Men en fin mulighet..

Tips 1: finn en kamerat / venninne på omtrent ditt eget nivå som du kan spille en del med.

Tips 2: lær deg det grunnleggende / fyll inn de grunnleggende kunnskapshullene.

Det er mye hjelp å internett, men mye er på engelsk eller koster penger eller forutsetter at man har «en personlig trenger». Dette er ofte både vanskelig og for ambisiøst for nybegynnere. Jeg har derfor lagt til rette en del grunnleggende om sjakk på norsk rett her:

Grunnleggende - Taktikker - Strategi - Åpninger - Feller - Midtspill - Sluttspill - Bli bedre - Sjakkord

Tips 3: Lær av spillene dine. Dine egne spill er din beste læremester! Både dine seiere og dine fiaskoer. Bruker du en app eller nettside som f.eks chess.com eller lichess.org, kan du gå gjennom spillene dine. Legg merke til når i spillet du gjorde svake og gode trekk.

Dersom du spiller på f.eks chess.com kan du bruke data-analyse på spillene dine etter at du har spilt!

Tips 4: Ikke spill deg lei! Du kan bare bli god i sjakk dersom du liker spillet! Små «kvalitative» økter er derfor viktigere enn timesvis med «kvantitativ» spilling hver dag. Men vi er forskjellige .. så du må finne ut hva som passer deg.

Tips 5: Husk å være tøff! Spiller du mot en som spilte bedre enn deg, så MÅ(!) du tåle å tape! Ingen kan forvente å hele tiden finne motstandere man vinner over! Og du kan desverre heller ikke forvente at de faste motstanderne dine forblir på dagens nivå. Det er en stor sjanse for at de utvikler seg de også!

Tips 6: Nei. Du blir ikke verdensmester på 2 uker. Det tar LANG TID for å bli god. Det gjelder alle! Også de store talentene! Så vær tolmodig. Veldig tolmodig. Gled deg heller over hvert enkelt parti - det finurlige trekket - den gode seieren - den knakende gode taktikken osv. Finn «din omtrentelige plass» på ratingen! Vær fornøyd med små fremganger og bær over med tilbakeslag. La sjakk få lov å være gøy ganske enkelt fordi det er sjakk. Lizzom. :)

..til dette som kalles «rating»:

Hvem som taper/vinner i sjakk er IKKE tilfeldig. Når du spiller mot noen som er antatt bedre enn deg må du FORVENTE at du taper. Ferdighetsnivået i sjakk er IKKE avhengig av alder. Offisiell rating koster medlemskap i Norges sjakkforbund og deltakelse på minst en offisiell turnering i året. Diverse apper og nettsider (som chess.com og lichess.org) rater spillerne på samme måte som offisielt, men tallene du får der er ikke helt det samme som du ville fått på offisiell rating. Dersom vi vil bruke rating for å finne ut hvor god du er, kan du vurdere den ratingen du har/får slik:

200-400 nybegynner
400-600 nesten nybegynner
600-900 utviklingsnivå
900-1200 hobbyspiller
1200-1450 god klubbspiller
1450-1700 sterk klubbspiller
1700-2000 førsteklassespiller
2000- mesterspiller

Mange har hørt ulike sjakk-titler. De er også forbundet med rating. Litt forenklet så er

2200- CM (Candidate Master)
2400- IM (International Master)
2500- GM (Grandmaster)
2700- «Super GMs»

På fide.com kan du finne alle spillere som har offisielle ratinger.

Øhhh.. ok.. men hva betyr egentlig alt dette? La meg prøve å beskrive noe som er typisk for de laveste ratingnivåene:

0-300 Kan ikke reglene...
200-500 Vet hvordan brikkene flyttes, men det er omtrent det. Du terper på det grunnleggende og lærer de spesielle reglene også. Du begynner å trene på «småspill» for å få kontroll på brikkene. Du spiller selfølgelig vanlige spill også, men det kryr av «ting» du overser, og det er derfor litt nifst å spille «mot de som kan». Noe av det viktigste du kan gjøre for å lære fort, er å ta imot det «de som kan sjakk bedre enn deg» kan lære deg.
400-800 Sakte begynner du å forstå hvordan brikkene spiller sammen... De små turneringene på klubbkveldene er gøye. Du oppdager ulike sjakk-apper og innser at du klarer både nivå 1 og 2.. når du spiller mot «datamaskin», men kanskje ikke 3.
700-1000 Har passe oversikt over brettet og trener på grunnleggende taktikker.. Du spiller og «ser hva som skjer» og prøver å bruke taktikker «når noe skjer». Du innser at «Hey! Jeg er blitt en OK klubbspiller!» Du er med på lokale turneringer med den største selfølge og vil gjerne være med til Sandnes eller Egersund og prøve deg litt mot andre utenfor vår sjakklubb også.
900-1200 Har bedre oversikt over brettet, trener på taktikker og holder på å forstå midtspillsluttspill og ulike strategier. Du har gjerne et par favorittåpninger. Du har også begynt å kikke på data-analyser av dine egne spill, du rydder bort «bukkene» dine. En etter en... men du synes det tar såå lang tid. Nå prøver du ikke bare å bruke taktikker «når de skjer», men også å lokke motstandere i ulike feller. Du blir litt frustrert når motstanderen ikke «detter oppi fellen» og du blir både overrasket og litt irritert over at de fleste feller også kan medfører ulemper for ditt eget spill - når motstanderen ikke falt for fellen. En annen ting du oppdager er at den som slår sist, vinner strategiske fordeler. Du gleder deg stort over «gode trekk», men kjenner også på frustrasjon om at «ratingutviklingen går seint». Ja det går sakte fremover. Og noen ganger går det tilbake. Og da «detter» du ofte en hel del. Det er irriterene og frustrerende med sånne ratingtilbakeganger. Gjennkjenning av mønstre og geometriske former på sjakkbrettet er det som nå er viktig. Du må stadig minne deg selv på å være tolmodig og å glede deg over det enkelte partiet. Etter hvert går det opp for deg at systemet med rating ER slik at det skal gå fram OG tilbake.
1200 Med noen unntak (begge veier) kan du regne med at «den harde kjærnen» i Bjerkreim sjakklubb har en rating på ca 1200. Vi prøver stadig å bli bedre og koser oss over f.eks denne.
1200- Du har god kontroll på brettet, taktikker og strategier, men du trenger å utvide åpningsrepertoaret og for så vidt alt annet du har lært. Du lærer ved å løse taktikkoppgaver på nett, ved å gå gjennom ulike treningsopplegg (korte økter) og å analysere dine egne og andres spill - både med og uten data-hjelp. Du forventer mindre og mindre at motstanderen skal «falle for vanlige triks/feller». Du gleder deg mer og mer når du ser «nydelige spill og trekk-kombinasjoner» uavhengig om det er du som utøver dem eller blir utsatt for dem. Dersom du bruker chess.com vurderer du nå å betale for å få tilgang på flere taktikkoppgaver, flere kurs og flere videoer. Du vurderer om det er her du vil være, eller om du skal ta det videre, å få offisiell rating ved å bli med på turneringer andre steder, og investere penger og tid for å utvikle det ytterligere.
1500- Du bukker nesten ikke lenger og forventer ikke at motstanderen skal bukke heller. Nå evner du å vinne spill ved å samle opp små strategiske fordeler og du er med en gang på hugget dersom motstanderen gir deg mulighet til å iverksette en taktikk. Du utvikler deg selvstendig. Lærer stadig mer om strategi. Du studerer stadig nye åpninger, sluttspillteori og trener på taktikkøvelser. Du kjenner at det er gøy å gå gjennom GM spill og andre berømte partier - og du evner å lære av dem! Det å oppsøke turneringer andre steder blir etter hvert nødvendig for å «utfordre deg selv» og for å utvikle den offisielle ratingen din.
(hva som kjennetegner sjakkspillere enda lengre oppe i rating vet jeg ikke...)

Vel ok.. men.. hvor fort kan jeg utvikle ratingen min?

Det kommer an på flere ting: Hvor mye du spiller. Hvor mye du trener. Hvor mye sjakk du evner å lære og å huske. Hva slags talent du har. Hvor mange turneringer du deltar på. Hvem du spiller mot.

Å komme opp til ca 1000 bør de fleste klare «relativt kjapt». Selv om Magnus Carlsen hadde en lyn-karriere, kan de fleste IKKE regne med å utvikle seg som ham. (Han brukte 2 år på å gå fra 900 til 2000.)

Etter å ha kommet opp til ca 1000 i rating, vil du oppleve at fremgang kommer «i rykk og napp»: plutselig gjør du et hopp på 100-200 ratingpoeng. Andre ganger må du regne med å oppleve tilbakeganger.

Siden det bare er i offisielle turneringer at offisiell ratingen utvikler seg, må du delta på offentlige turneringer for å utvikle deg. Men det er helt ok å bruke chess.com eller lichess.org som din rating-plass. Spiller du mot bedre motstandere, risikerer du å få mange «pluss» poeng og få «minus-» poeng. Spiller du mot dårligere motstandere, risikerer du å få få «pluss-» poeng og mange «minus-» poeng.

Dersom du har bygget deg opp en kunstig høy (eller lav) rating i forhold til ditt egentlige nivå, vil det nesten av nødvendighet plutselig justere seg ganske fort. Skjer endringen i «pluss-» retning er det jo egentlig bare gø, mens det fort tærer på motivasjonen når det skjer i «minus-» retning.

Utvikling til Magnus Carlsen:
Nov 2018: 2835 (28 år)
...
Mai 2014: 2882 (høyeste)
...
Nov 2009: 2801 (19 år)
Okt 2008: 2786 (18 år)
Okt 2007: 2714 (17 år)
Okt 2006: 2698 (16 år)
Okt 2005: 2570 (15 år)
Okt 2004: 2581 (14 år)
Okt 2003: 2450 (13 år)
Okt 2002: 2250 (12 år)
2001: 2127 (11 år)
2000: 1645 (10 år)
1999: 900 (9 år)


Hva slags utstyr bruker vi?

I klubben har vi sjakkutstyr som tilsvarer «grei turneringsstandard» - blant annet sånn at spillerne blir vant med hvordan det er om man blir med på en turnering andre steder.

Dette er brettene, brikkene og klokkene vi normalt bruker. Dette anbefales også for dem som vil ha et ordntlig, men slitesterkt sjakkbrett hjemme. Pr i dag har vi 10 sett.

Vi har også tilgang til et elektronisk sjakkbrett som registrerer trekkene vi gjør og overfører det til data / storskjerm / internett / «live» ...

Når vi arrangerer turnering, bruker vi programmet TurneringsService. Pr i dag har vi en lisens på 35 brukere.


 

I tillegg til Bjerkreim sjakklubb kan det være kjekt å vite om Sandnes sjakklubbJæren sjakklubb, Smeaheia skolesjakklubb, Sandved Skolesjakklubb, Randaberg sjakklubb, Randaberg SKUStavanger sjakklubbStavanger SKU og Egersund sjakklubb. Her er også noen lenker som kan være verdt å merke seg: Lichess, Chess.comPlay MagnusSjakkbutikken.noSjakk.no og FIDE.

Hvem? Jeg?

En kort presentasjon av meg selv..

Lenker

En samling lenker jeg stadig er innom..