Leif Wikøren Nilsen

Bjerkreim sjakklubb

Bjerkreim sjakklubb er for
- oss som allerede ER interessert i sjakk..
- dem som HOLDER PÅ å bli interessert i sjakk..
- og dem som er PÅRØRENDE til noen som er blitt interessert i sjakk.

Let'f face it: det er bare to typer mennesker: de som elsker sjakk - og de som kommer til å gjøre det.

Bjerkreim sjakklubb har som formål å fremme interesse for sjakk og legge til rette for at sjakkspillere skal få utvikle seg i Bjerkreim og omegn.

Vipps 122521           Konto nr 3205 24 53320
Grasrotandel: Send SMS «Grasrotandelen 919219807» til 60000           Org.nr 919 219 807
nettside: famnilsen.no -> Bjerkreim sjakklubb           Facebook: Bjerkreim sjakklubb


Vil du bli medlem?

ALLE kan bli medlem. Alder er ingen hindring. Samlingene er åpne for alle - også for dem som ikke er medlem.

A-medlemmer er medlemmer i Bjerkreim sjakklubb OG er registrert i Norsk sjakkforbund. (KOMMER!)

B-medlemmer er medlemmer i Bjerkreim sjakklubb UTEN å være registrert i Norsk sjakkforbund. Passer også for støttemedlemmer. 50,- kr/år.

Kontingent settes på årsmøte ca i februar.


Semesterplan 2019

Alle våre samlinger er åpne for alle (om annet ikke er utrykkelig sagt)
Vi samles annenhver mandag kl 18-22 på kirkekontoret.

Kl 18-20 er fokus først og fremst «de yngste og nybegynnere i alle aldere». Foreldre eller andre pårørende kan også få være med. Til deg som har en liten som vil være med: vurder om dette er noe poden din klarer alene.

Kl 20-22 er fokus først og fremst «de som ikke lenger er nybegynner». Det passer også bedre for voksne siden det vanligvis er et roligere/stillere spillemiljø.

Vi lærer gjerne noe nytt av hverandre, spiller mye «mini-turneringer» og har ofte (men ikke alltid) sjokolade til premie.

Selvbetjening av kaffe/te/vann/kjeks (eller hva vi har tilgjengelig) til de som vil. Gratis.

HØSTEN 2019

26. august
9. september (utgår pga valg)
23. september
7. oktober
21. oktober
4. november
18. november
2. desember
16. desember

I tillegg KAN det komme

- «plutselige sjakkvelder» (følg «Bjerkreim sjakklubb» på Facebook og slå på varsler!)
- «sjakkveld andre plasser» i hovedsak til Sandnes sjakklubb. Dette avtales og organiseres på våre ordinære sjakkvelder.
- egen organiserte turneringer f.eks på Laksebørsen. Dette avtales og organiseres på våre ordinære sjakkvelder og annonseres så godt det kan etterpå.
- andre organiserte turneringer for dem som er blitt A-medlemmer. Dette avtales og organiseres på våre ordinære sjakkvelder.


Tips

..til deg som lurer på å begynne med sjakk:

- Har du tolmodighet til at vi kan lære deg reglene og å la deg bli veiledet av mer erfarne spillere?
- Har du selvtillitt og høflighet nok til å klare å både vinne og tape med et smil?
- Har du ro nok til å se at andre spiller uten at du forstyrrer dem eller blander deg inn i spillingen?

..til deg som har begynt og som vil utvikle deg:

Sjakk er som enhver annen ferdighet: det bør trenes! Så kan du si at «jammen jeg har jo tallent for sjakk(!) - trenger jeg å trene da?» Ja, det er sant at noen har eller utvikler et tallent for sjakk. Men da er det bare enda mer viktig å trene. Et fotballtallent dropper ikke treningen. Heller ikke skiutøvere, musikere eller kunstnere. Og skoleflinke mennesker er blant dem som tar leksene mest seriøst. På samme måte er det med sjakk. Vi trener. Vi lærer mer. Vi utvikler oss. Vi tar det seriøst. Samtidig er vi generøse. Uhøytidlige. Og har masse av humor (som handler om sjakk selvsagt).

..til deg som lurer på «hvor mye jeg bør trene?»:

Sett fx av bittelitt tid hver dag til ett eller to spill
   OG/ELLER
ett par taktikkoppgave/sjakk-leksjoner.

Det er nok til at du utvikler deg raskt. Det trenger ikke ta mer enn ca 10 minutter. Og i hvert fall ikke timesvis...

Å spille med en venn/kamerat på omtrent samme nivå som deg, er en god ide. Dersom du ikke har en slik spillevenn, kan du bruke fx chess.com.

Det finnes en del hjelp på nettet. Mye er på engelsk. Mye er vanskelig for begynnere. Derfor har jeg skrevet et kurs på norsk. Du finner det her. Det er tilpasset spillere med rating opp til ca 1200:
Grunnleggende - Taktikker - Strategi - Åpninger - Feller - Midtspill - Sluttspill - Bli bedre - Sjakkord

..til analysering av dine spill:

En ting er å spille. En annen ting er å lære av både feilene dine og de gode trekkene dine! Dine egne spill er nemlig din beste læremester! De avslører din styrke og svakhet. Spill derfor gjerne på f.eks chess.com for å analysere spillene dine etterpå!

Det beste er å finne feilene selv (men det er ofte vanskelig og derfor mest for de som er viderekommende), men bruk gjerne dataanalysen (dataen kan fortelle deg når du gjorde feiltrekket og anbefaler ofte det riktige trekket. Denne analyseringsmetoden passer bedre for nybegynnere).

Etter å ha spilt et spill, så studer (minst) et trekk du kunne gjort bedre... Tenk f.eks: når oppstod feilen? Var det faresignaler «før» som jeg burde oppdaget? Nøyaktig hva gjorde jeg feil? Hva kunne jeg prøvd å gjort anderledes? Kan jeg klare å kjenne igjen lignende mønster senere? Kan jeg bruke feilen som et angrep mot andre i fremtidige partier?

Og nok en gang: Ikke spill deg lei! Du kan bare bli god i sjakk dersom du liker spillet! Små «kvalitative» økter er derfor viktigere enn timesvis med «kvantitativ» spilling hver dag. Men vi er forsjellige .. så du må finne ut hva som passer for deg.

Og igjen: husk å være tøff! Spiller du mot en som er «antatt bedre enn deg», ja så MÅ(!) du tåle å tape! Du kan IKKE forvente å hele tiden finne dårligere motstandere. Du kan heller IKKE forvente at de faste motstanderne dine forblir på dagens nivå. De utvikler seg nemlig de også.

Husk også at det er «de dumme tapene» du har mulighet til å lære mest av. Gjerne de du spilte nettopp mot noen som var bedfre enn deg. (Tydligvis var de nettopp det - i hvert fall der og da.) Det er dine tap som viser hva DU må bli bedre på. I tillegg kan du få noen tips hvordan andre (bedre spillere), spiller. Så gjenkjenn mønster! Taktikker! Strategier! Og PRØV å ikke gjør samme feil mange ganger.

..til deg som vil bli verdensmester på 2 uker:

Nei. Det går ganske enkelt ikke. Det tar LANG TID for å bli god. Det gjelder for alle! Så vær tolmodig. Veldig tolmodig. Gled deg heller over hvert enkelt parti. Følg eventuelt din egen rating-utvikling og vær fornøyd med små fremganger. Ikke la deg stresse eller miste motet av tapte partier og rating-tilbakesteg. Det skjer alle.

Et annet poeng er at de fleste blir ikke verdensmestere. Men du kan finne din plass. Og prøve å holde den. Dersom du er forberedt og trent, kan du kanskje pushe deg noe lenger opp. Er du slapp og uforberedt, må du regne med å dette noe ned.

Det går an å være fornøyd med å ha en viss standard i familien, blant venner, i lokalmiljøet, i området. La sjakk få lov å være gøy ganske enkelt fordi det er sjakk. Lizzom. :)

..til «sjakk-nivå» / «rating»:

Hvem som taper/vinner i sjakk er IKKE tilfeldig. Når du spiller mot noen som er antatt bedre enn deg må du FORVENTE at du taper. Ferdighetsnivået i sjakk er IKKE avhengig av alder. Beste måten å bli klar over hvor god (!!!) du selv er - er ved å vurdere nivået ditt. En første tilnærming til dette kan være slik:

200-400 nybegynner
400-600 nesten nybegynner
600-900 utviklingsnivå
900-1200 hobbyspiller
1200-1450 god klubbspiller
1450-1700 sterk klubbspiller
1700-2000 førsteklassespiller
2000- mesterspiller

Mange har hørt ulike sjakk-titler. De vanligste man hører om er:

2200- CM (Candidate Master)
2400- IM (International Master)
2500- GM (Grandmaster)
2700- «Super GMs»

Og så har du sikkert hørt om noe som kalles rating og ratinglister. På fide.com kan du finne alle offisielle ratinger. Men for å gi deg en liten smak per desember 2018:

Klassisk sjakk Hurtigsjakk Blitz
2835 Magnus Carlsen 2903 Magnus Carlsen 2939 Magnus Carlsen
2832 Fabiano Caruana 2844 Hikaru Nakamura 2937 Maxime Vachier-Legrave
2817 Shakhriyar Mamedyarov 2816 Leinier Dominguez Perez 2889 Levon Aronian
...    
2662 Yfan Hou (beste kvinne) 2607 Yifan Hou (beste kvinne) 2627 Yifan Hou (beste kvinne)
2619 Jan Ludvig Hammer (Norges nr 2)    
2554 Aryan Tari (Norges nr 3)    
2229 Olga Dolzhikova (beste norske kvinne)    

Øhhh.. ok.. men hva betyr dette? La meg prøve å beskrive noe som er typisk for de ulike ratingnivå  fra 0 til 1500:

0-300 Kan ikke reglene...
200-500 Vet hvordan brikkene flyttes, men det er omtrent det. Du terper på det grunnleggende og lærer de spesielle reglene også. Du begynner å trene på «småspill» for å få kontroll på brikkene. Du spiller selfølgelig vanlige spill også, men det kryr av «ting» du overser, og det er derfor litt nifst å spille «mot de som kan». Noe av det viktigste du kan gjøre for å lære fort, er å ta imot det «de som kan sjakk bedre enn deg» kan lære deg.
400-800 Sakte begynner du å forstå hvordan brikkene spiller sammen... De små turneringene på klubbkveldene er gøye. Du oppdager ulike sjakk-apper og innser at du klarer både nivå 1 og 2.. men kanskje ikke 3.
700-1000 Har passe oversikt over brettet og trener på grunnleggende taktikker.. Du spiller og «ser hva som skjer» og prøver å bruke taktikker «når noe skjer». Du innser at «Hey! Jeg er blitt en OK klubbspiller!» Du er med på lokale turneringer med den største selfølge og vil gjerne være med til Sandnes eller Egersund og prøve deg litt mot andre.
900-1200 Har bedre oversikt over brettet, trener på taktikker og holder på å forstå midtspillsluttspill og ulike strategier. Du har gjerne et par favorittåpninger. Du har også begynt å kikke på data-analyser av dine egne spill, du rydder bort «bukkene» dine. En etter en... men du synes det tar såå lang tid. Nå prøver du ikke bare å bruke taktikker «når de skjer», men også å lokke motstandere i ulike feller. Du blir litt frustrert når motstanderen ikke «detter oppi fellen» og blir både overrasket og irritert over at de fleste feller medfører ulemper til deg selv - når motstanderen ikke falt for fellen. En annen ting du oppdager er at den som slår sist i en telling, vinner strategiske fordeler. Du gleder deg stort over «gode trekk», men kjenner også på frustrasjon om at «ratingutviklingen går seint». Ja det går sakte fremover. Og noen ganger går det tilbake. Og da ofte «detter» du en hel del. Det er irriterene og frustrerende med sånne ratingtilbakeganger. Gjennkjenning av mønstre og geometriske former på sjakkbrettet er det som nå er viktig. Du må stadig minne deg selv på å være tolmodig og å glede deg over det enkelte partiet. Etter hvert går det opp for deg at systemet med rating ER slik at det SKAL gå fram OG tilbake.
1200 Med noen unntak (begge veier) kan du regne med at «den harde kjærnen» i Bjerkreim sjakklubb har en rating på ca 1200. Vi prøver stadig å bli bedre og koser oss over f.eks denne.
1200- Du har god kontroll på brettet, taktikker og strategier, men du trenger å utvide åpningsrepertoaret og for så vidt alt annet du har lært. Du lærer ved å løse taktikkoppgaver på nett, ved å gå gjennom ulike treningsopplegg (korte økter) og å analysere dine egne og andres spill - både med og uten data-hjelp. Du forventer mindre og mindre at motstanderen skal «falle for vanlige triks/feller». Du gleder deg mer og mer når du ser «nydelige spill og trekk-kombinasjoner» uavhengig om det er du som utøver dem eller blir utsatt for dem. Dersom du bruker chess.com vurderer du nå å betale for å få tilgang på flere taktikkoppgaver, flere kurs og flere videoer. Du vurderer også om å bli «A-medlem» for å få offisiell rating ved å bli med på turneringer andre steder.
1500- Du bukker nesten ikke lenger og forventer ikke at motstanderen skal bukke heller. Nå evner du å vinne spill ved å samle opp små strategiske fordeler og du er med en gang på hugget dersom motstanderen gir deg mulighet til å iverksette en taktikk. Du utvikler deg selvstendig, bruker kursmateriell på internett eller i bøker og deltar på sjakkurs for viderekommende av og til. Det er gøy å gå gjennom GM spill og berømte partier og du evner å lære av dem. Det å oppsøke turneringer andre steder har blitt nødvendig for å «utfordre deg selv» og for å utvikle den offisielle ratingen din.

..hvor fort kan jeg utvikle ratingen min?

Det kommer an på flere ting: Hvor mye du spiller. Hvor mye du trener. Hvor mye du lærer. Hva slags talent du har. Hvor mange turneringer du deltar på. Hvem du spiller mot.

Å komme opp til ca 1000 bør de fleste klare «relativt kjapt». Selv om Magnus Carlsen hadde en lyn-karriere, kan de fleste IKKE regne med å utvikle seg som ham. (Fra 900 til 2000 på 2 år.)

Etter å ha kommet opp til ca 1000 i rating, vil du oppleve at fremgang kommer «i rykk og napp»: plutselig gjør du et hopp på 100-200 ratingpoeng. Andre ganger må du regne med å oppleve tilbakeganger.

Siden det bare er i offisielle turneringer at ratingen utvikler seg, må du delta på turneringer for å utvikle deg. Spiller du mot bedre motstandere, risikerer du å få mange «pluss» poeng og få «minus-» poeng. Spiller du mot dårligere motstandere, risikerer du å få få «pluss-» poeng og mange «minus-» poeng.

Dersom du har bygget deg opp en kunstig høy (eller lav) rating i forhold til ditt egentlige nivå, vil det derfor justere seg ganske fort. Skjer det i «pluss-» retning er det jo egentlig bare gøy. Men det kan fort miste en del motivasjon dersom det skjer i «minus-» retning.

Utvikling til Magnus Carlsen:
Nov 2018: 2835 (28 år)
...
Mai 2014: 2882 (høyeste)
...
Nov 2009: 2801 (19 år)
Okt 2008: 2786 (18 år)
Okt 2007: 2714 (17 år)
Okt 2006: 2698 (16 år)
Okt 2005: 2570 (15 år)
Okt 2004: 2581 (14 år)
Okt 2003: 2450 (13 år)
Okt 2002: 2250 (12 år)
2001: 2127 (11 år)
2000: 1645 (10 år)
1999: 900 (9 år)

...hvordan får jeg en rating:

På ulike apper/nettsider/datamaskiner (inkludert chess.com og Magnus Carlsen sin Play chess) kan du spille og finne ut av din egen uoffisielle rating - helt gratis. Av disse anbefaler vi å bruke apper/nettsider der du spiller mot ekte mennesker.

For å få offisiell rating må man i Norge på en eller annen måte bli tilsluttet Norsk Sjakkforbund OG delta på noen turneringer der man blir ratet. Dersom du blir A-medlem i Bjerkreim sjakklubb blir du tilsluttet Norsk Sjakkforbund og vi håper å gi deg mulighet til å delta på ulike turneringer der du kan få (og utvikle) din offisielle rating.


Hva slags utstyr bruker vi?

Vi prøver å ha utstyr som tilsvarer «grei turneringsstandard» - blant annet sånn at spillerne blir vant med hvordan det er om man blir med på en turnering.

Dette er brettene, brikkene og klokkene vi normalt bruker. Dette anbefales også for dem som vil ha et ordntlig, men slitesterkt sjakkbrett hjemme. Pr i dag har vi 10 sett.

På lang sikt vil vi ha et elektronisk sjakkbrett som registrerer trekkene en gjør og overfører det til data / storskjerm / internett / «live» ... Målet er å bedre analysere de spillene vi spiller, lære oss opp i felleskap og «fordi det bare er så kult». Pr i dag har vi 1 slikt brett tilgjengelig (men det er i privat eie).

Når vi arrangerer turnering, bruker vi programmet TurneringsService. Pr i dag har vi en lisens på 35 brukere. Lisensen på TurneringsService setter en ca standard for hvor store turneringer vi kan arrangere, hvor mye utstyr vi sikter oss inn på. (Les: 20x brett, brikkesett og klokker, turneringer opp til 35 deltakere.)

Vi håper å kunne hjelpe skole og kultur og andre lag / foreninger i Bjerkreim til å ha noen av de beskrevne «standard sjakksettene» tilgjengelige - slik at det spilles mye sjakk i Bjerkreim og over alt.


Fra årsmøte / styret:

På årsmøte 20. mars 2018 ble det vedtatt at klubben skal melde seg inn i Norsk sjakkforbund (NSF). Dette formaliseres etter hvert.

På årsmøte justerte vi kontingenten. Vi skal nå operere med A- og B-medlemmer. Grunnkontingenten for B-medlemmer er 50 kr. B-medlemskap kan oppjusteres til A-medlemskap. A-medlemmene meldes inn i NSF/(USF?) og det det koster ekstra med dette, dekkes inn via en økt kontingent. A-medlemmene får da sjansen til å delta på turneringer i regi av NSF og får da evt offisiell rating. Uansett vil klubbkveldene våre være åpne for alle som før (A-medlemmer, B-medlemmer, ikke-medlemmer, unge, voksne, eldre, Bjerkreimsbuer, ikke-Bjerkreimsbuer, alle).

Nytt styre er Leif Wikøren Nilsen, Magnus Helland og Sindre Brattebø.


I tillegg til Bjerkreim sjakklubb kan det være kjekt å vite om Sandnes sjakklubbJæren sjakklubb, Smeaheia skolesjakklubb, Sandved Skolesjakklubb, Randaberg sjakklubb, Randaberg SKUStavanger sjakklubbStavanger SKU og Egersund sjakklubb. Her er også noen lenker som kan være verdt å merke seg: Chess.comSjakkbutikken.noSjakk.no og FIDE.

Hvem? Jeg?

En kort presentasjon av meg selv..

Lenker

En samling lenker jeg stadig er innom..